20 Mart 2013 Çarşamba

HAYAL KIRIKLIĞI - FURKAN ABİR



Bir insanın hayal kırıklığını anlayabilmesi için öncelikle hayaller kurmuş olması ve o hayallerin kendi gözünün önünde, onun elini kolunu bağlayarak, tamamen çaresiz kaldığı an veya anlarda birden dağılıvermiş olması gereklidir. Tabii ki benim bahsettiğim tam anlamıyla gerçekleşen bir hayal kırıklığı. Ufak tefek hayal kırıklıklarına değinmeyeceğim çünkü onları hayatın her alanında çok büyük ümitler bağlamamış olsak bile görürüz. İnsanın canını yakan büyük hayal kırıklıklarıdır ; günlerce hatta bazı durumlarda yıllarca düşündüğünüz, tasarladığınız ve hayalini kurduğunuz şeylerin bazı boktan sebeplerle gerçekleşmemiş olmasıdır. Boktan sebep diyorum çünkü hayalini kurduğunuz şeylerin gerçekleşmesini engelleyen kayda değer sebepler olsa zaman içinde mutlaka bir şekilde kendinizi inandırır hiç değilse avutur, içinizde çok büyük bir ukde kalmadan yolunuza devam edebilirsiniz.

Bu 'boktan' sebeplerle gerçekleşmeyen hayaller ise insanın içinde sürekli büyüyen bir yara gibi durur. Hatta bu yara zihninizi de yanılsamaya sürükleyerek "keşke" ler, "öyle olsaydı" lar, "böyle olsaydılar" doğurur. Zamanı geri alıp denenmemiş her ihtimali denemek istersiniz. Ama o hayalini düşüncesizce, hesapsız plansız kurduğunuz oyunda taşlar geri oynatılmaz. İkinci bir şans ya da hatayı düzeltme lüksü yoktur. Görünüşte oldukça acımasız.

Hata hayal kırıklığı yaratan nesnede bulunur genellikle. İşte bu yanlışlık düzeltilmedikçe bu oyun acımasızlığını aynı oranda sürdürmeye devam eder. Hayal kırıklığında hata, hayal kırıklığı yaratan nesnede veya insanda değil, hayali kuran kişidedir. Hayal, aslında onu kuranın bir beklentisidir dolayısıyla ortada bir hayal kırıklığı oluştuğu zaman yanılmış olan hayali kuran kişidir. Nefretini, acısını dışarı kusmak yerine, onları sahiplenir onlarla yüzleşir ve onlarla yaşamayı öğrenirse kişi her hayal kırıklığından daha güçlü çıkar.

Hatayı kendi hayallerinde aramak, özeleştiri yapmak zordur. Kapasite ve kendinle barışıklık ister. Sorumluluğu üzerinden atıp dışarı nefret kusmak en kolayıdır. Genelde bu yol tercih edilir. Her hayal kırıklığı bir hatalar silsilesinin sonucudu. Bazen bu hatalar karşılıklı paylaşılmaz bile. Kılıf ayarlanır, birkaç içi boş sözle avunulur ve "kusursuzluk" korunur. Sonucunda tahmin edebileceğiniz gibi bu kişi bir arpa boyu yol alamaz, olduğu yerde sayar ve yeni hayal kırıklıklarıyla dolacak o sefil hayatına devam eder.
Hayal kırıklığının daha binbir farklı noktası üzerinde durulabilir elbette ki, benim özellikle özeleştiri kısmı üzerinde durmam birçok insanın çuvaldızı kendine batıracak kadar olgun olmamasından dolayıdır. Evet bazıları çok acıtır, insanın canını çok yakar ama unutulmamalıdır ki doğru şekilde ders alınmış her hayal kırıklığı insanı hayatında ileriye taşıyacak bir tecrübedir.

Furkan ABİR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder