5 Haziran 2014 Perşembe

Yasin Gümbür - Bu Ülkenin Çocukları

Bu Ülkenin Çocukları

İşçi Çocuk

Türkiye’de 2012 yıllarındaki verilere göre 15 milyon 247 bin çocuktan 893 bini ekonomik bir faaliyette çalışıyor. Bu rakam Türkiye’de çocukların yüzde 5,9’nun çalıştığını ortaya koyuyor.

Çocuk Gelin
Son 3 yılda 18 yaş altında çocuk evlenenlerin sayısı 134 bin dolaylarında açıklandı. Çocuk yaşta evlenen kız çocuk sayısı çocuk yaşta evlenen erkek sayısından 21 kat daha fazla.


Çocuk Bedenime Dokunma

Yapılan bir araştırmaya göre, geçen yıl 7 bin çocuk tecavüze uğradı. Son 10 yılda cinsel istismara uğrayan çocuk sayısı 250 bin dolaylarında olduğu tahmin edilmektedir.


Sokaklar Çocuk Doğurmaz!
Türkiye’de tahmini verilere göre 42 bin çocuğun meskeni sokaklar…


Madde Bağımlısı Çocuklar
2012 senesinde Türkiye’de ayakta 3500 dolaylarında çocuk madde bağımlılığı tedavisi için sağlık merkezlerine başvurdu.  ( Sağlık Bakanı Müezzinoğlu’nun o yıl için resmi açıklaması )


TUİK 2013 verilerine göre Türkiye’de;
Bilgisayar kullanım yaşı: 8
İnternet Kullanım Yaşı: 9
Cep Telefon Kullanım Yaşı: 10
Olarak tespit edildi. 6 yaşında çocuk eline IPAD alıyor, 9 yaşında internet bağımlısı oluyor. 10 yaşında ise dizi bağımlısı haline geliyor.


2013 senesinde terör örgütü PKK’nın dağa kaçırdığı çocuk sayısı 500’den fazla, belki de daha daha fazla… PKK’nın son zamanlarda da birçok çocuk kaçırmaya devam ediyor ayrıca!


Birkaç çocuk üzerine derli söz:
‘’ Küçük çocukların sorunlarını, küçük görmemeli. ‘’  (Firdevsi)

Pedofil diye adlandırılan sapkınların tecavüzüne uğrayan çocukların psikolojisi ne olacak?
Bir çocuğun çocuk yaşta evlendirilmesi maalesef kültürümüzün bir unsuru… Geçmişten günümüze hala devam ediyor.

Sokaklar çocuk doğurmaz, çocuklar neden bu kadar sokakta? Şimdiki çocukların ellerine sigaralar ve daha ötesi…
Neden ilgilenmiyorlar aileler?  

Teknoloji bağımlısı çocuklar, köreliyor… 

Biz büyükler nasıl büyüğüz, büyüklük el öptürmekle olmaz, çocuğun cebine para koymakla olmaz… Çocuğun eline telefon vermekle olmaz…   Lütfen çocuklarımızla ilgilenelim!

‘’Eğitim, çocuğu sevmekle başlar!’’

Derleme: Yasin Gümbür











1 yorum:

  1. Teknoloji hepimizi ele geçiriyor. Çok haklısınız! Maalesef günümüzde resmen bir bubi tuzağı halini aldı. Tabletler telefonlar. Çocukları bunlardan ayırmak mümkün değil. Benimde bir kızım var 2.5 yaşında maalesef tablet ve telefonu olmadan kavga dövüş her yer. Yazarın birisi şurada da yazmış. Omurga ve boynunda sıkıntı olabilir diye çok korkuyorum.
    telefon bağımlılığı

    YanıtlaSil