19 Haziran 2013 Çarşamba

SANAT NEDİR? - İSLAM ÇOBAN



Hayatta kimi zaman güzellikleri tadarak, kimi zaman hüzünle acılarla yanarak ölüme yürüyoruz. Bu yolda bizlere sanat kurumları refakat eder.

Sevinçli anımızda resim çizer, türkü çığırır, raks eder veya şiirler söyleriz. Üzüntülü ve elem dolu iken, kimi zaman sahil boyu yürür ağlarız suyun ritmik sesiyle; kimi zaman nefretimizi kusar neşterle doğramak isteriz kanayan kalbimizi.. Sinirle duvara yumruk atarken elimizin acısını hissetmeksizin; davulla ritim tutarcasına dizimize vururken; yahut, tavana gözlerimizi dikip, trajikomik senaryolar üretirken zihnimizde; kin kusarken baskıcı zalimlere, en sevilen besteleri kullanarak şarkılar yazarız; küfürlerimizi sanatsal hat yazılarıyla duvarlara çizer, gülümseriz baktığı an kabına sığmayıp taşan gönülleri görüp..

Taraftarlığını yaptığımız takım dara düşünce, kafiyeleri devreye sokup 'fedâ' edip 'vefâ' deriz; şampiyonluk anını taşkın ırmaklar gibi kutlarken, sanat şaheseri koreografiler çizip, sefâ ederken; hep bir sanat uğraşı içerisinde oluruz.

Mimâr Sinân'ın huzur veren esrarengiz Selimiye Câmiî'ni, Auguste Rodin'in akla durgunluk veren Düşünen Adam heykelini, çiniler üzerine işlenen kanlı nakışları, Sheakspeare'in yeniden yaşama döndüren Hamlet'ini ürpererek seyretmeyeniniz var mı?

Yakın dönemin en büyük ressamlarından olan Dali, bilinçaltını karmaşıklığı ile bilinen aklı ve düşünceleri nakşederken tabloya; Münir Nurettin Bey, kibar ve hassas ruhun dinlendirildiği, coşkun ve taşkın ruhun nabzının dengelendiği mûsikî eserlerini bestelerken; Dostoyevski sosyolojik ve psikolojik sorunları edîbâne edâyla naklederken; Fuzûlî, ıstırap ve çile hamuruyla yoğrulmuş yanık bağrı dile dökerken insanı anlatır..

Sanatın her türünün hakikatin bir yönünü anlattığı apaçık.. Peki sun'î, yani yapma anlamına gelen sanat nedir?


Sanat, insanın hayatının ta kendisidir..


İSLAM ÇOBAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder